In een complexe, snel veranderende wereld is het essentieel om als team verbinding te houden met elkaar en om onze tijd samen zo effectief mogelijk te gebruiken. Zo kunnen we de collectieve intelligentie ten volle benutten en toch maximaal focus en resultaat neerzetten. Krachtige processen en zorgzame facilitatie zijn hiervoor essentieel. iLeanwil in de komende periode teams ten volle ondersteunen om effectief samen te werken, ook online. Daarom delen we onze inzichten en ervaring met jullie en ontwikkelden we materiaal dat we gratis ter beschikking stellen, en dat je snel en praktisch kan inzetten.
Goede drivers zorgen voor de juiste resultaten
Hebben jullie een helder, gemeenschappelijk doel als team? En is het altijd duidelijk welke problemen jullie eigenlijk willen oplossen bij het bespreken van oplossingen en strategieën?
Indien niet, zou het heel helpend kunnen zijn om zogenaamde ‘drivers’ te formuleren. Dit is één van de patronen uit Sociocratie 3.0 waarbij je in enkele zinnen en in mensentaal samenvat wat er op dit moment gebeurt, en wat er nodig is. Zo benoem en verhelder je de spanning of het verschil tussen nu en de toekomst. En dat creëert duidelijkheid, focus en energie om in beweging te komen. Waardoor de juiste oplossingen of strategieën zich veel makkelijker zullen tonen.
Als voorbeeld een driver over het schrijven van drivers

“We zien mensen een aantal typische fouten maken wanneer ze drivers beschrijven, waardoor ze op weerstand botsen, de foute strategie kiezen of hun energie verliezen. We willen mensen behoeden voor deze typische valkuilen, zodat ze als team maximaal hun doelen bereiken wanneer ze met drivers werken.“
De eerste zin in deze driver beschrijft wat er gebeurt (mensen maken fouten) en het effect daarvan (weerstand, foute strategie, energieverlies). Door dit te benoemen creëer je een gemeenschappelijke basis om van te vertrekken. En versterk je de behoefte om iets te gaan doen of veranderen.
In de tweede zin benoemen we wat er nodig is (mensen behoeden voor de valkuilen) én hoe de wereld eruit zou zien – de positieve impact – na het vervullen van die behoefte. Zo creëer je een gemeenschappelijk doel dat nog niet aan concrete oplossingen of strategieën vast hangt, en dus effectiever en meer flexibel kan gerealiseerd worden.
En dan volgt de actie
Nadat je met de betrokken mensen (je team bijvoorbeeld) een driver formuleerde, ben je klaar om oplossingen te bedenken en experimenten te gaan doen. De driver helpt je om regelmatig te evalueren of de juiste voortgang gemaakt wordt.
Hoe kom je nu tot goede drivers?
We helpen je een handje op weg. We maakten een handige cheat sheet met 5 typische valkuilen die je vaak tegenkomt bij het beschrijven van drivers. Valkuilen, zoals we in het voorbeeld aangaven. Met deze sheet bij de hand wordt het een stuk eenvoudiger om goede drivers te formuleren.
Veel succes ermee! En als je graag feedback hebt op een driver die je probeerde te formuleren, laat het ons weten. We zijn benieuwd…