Back to overview

Hoe blijf je het bos tussen de bomen zien in organisatie-advies?

Over leiderschap, bedrijfscultuur en organisaties zijn al liters inkt gevloeid. De vraag is: hoe vind je daar datgene tussen wat jouw team nodig heeft? Elke groep is anders: met andere individuen, andere dynamieken, en bovenal met zijn eigen unieke sterktes en uitdagingen.

Hoe vind je nu tussen talloze boeken, trainingen en conferenties een antwoord op de uitdagingen waar jouw team voorstaat?
Voor ons begint deze zoektocht met het antwoord op de vraag ‘waar zit jullie grootste veranderwens op het vlak van samenwerken?’

Jullie antwoord op deze vraag leidt ons naar Sociocratie 3.0 (kortweg S3). Dat is een praktische gids om tot veerkrachtige en wendbare organisaties en teams te komen. Hij bestaat uit meer dan 70 processen (ook wel patronen genoemd), die afzonderlijk en flexibel in te zetten zijn. Alle patronen hebben te maken met wendbaarheid, participatie, organiseren van werk en beslissingen nemen. S3 is als het ware een grote blokkendoos, waar jij de blokjes kan uitkiezen die een antwoord bieden op de veranderwensen voor jouw team. Niet meer en niet minder.

Enkele bouwblokken van S3

Laat ons eens wat hete hangijzers onder de loep nemen.

Heeft jouw team het moeilijk om open en kwetsbaar te zijn met elkaar? Begin je meetings met een check-in. Geef iedereen de kans om te delen hoe hij of zij erbij zit. In het begin zal dit vaak erg voorzichtig en aarzelend zal zijn, maar hoe vaker het team dit doet, hoe meer openheid en kwetsbaarheid er zal komen.

Komen in meetings steeds dezelfde mensen aan bod en hoor je bepaalde mensen zelden tot nooit? Begin met rondjes te werken. Ga de tafel of de kring rond en laat ieder voor zijn beurt spreken. Hierdoor wordt iedereen gehoord en komt er meer gelijkwaardigheid in de groep.

Willen jij en je team graag evolueren naar een open feedbackcultuur? Ga dan aan de slag met het patroon Peer Review. Bij dit proces of patroon nodigt het teamlid zelf collega’s uit waar hij/zij graag feedback van wil ontvangen. In rondjes wordt eerste waardering geuit, te beginnen met het teamlid zelf. Dan volgen  verbeterpunten, in de vorm van feedforward.  Op basis van de input van de peer review ontwerpen teamleden dan een ontwikkelplan.

Merk je dat in je team steeds dezelfde usual suspects bepaalde taken of rollen opnemen? Mogelijks is het patroon Rolselectie dan wel iets voor jullie team. Met rolselectie gaan we mensen nomineren op basis van hun skills, expertise en talenten, wat vaak leidt tot de juiste persoon voor de juiste taak.

En worden bij beslissingen vaak de grootste roepers gehoord? Of gaan we voor consensus maar eindigen we in lange praatbarakken met als resultaat een halfbakken compromis? Dan is Consent besluitvormig wellicht iets voor jouw team.

Aan de slag met S3

Gooien we morgen alles om? Dat is geen goed idee. Als iets goed loopt in je team, blijf het dan zeker doen. Maar voor de dingen die niet lopen zoals je het zou willen, kan je iets anders uitproberen. Hierbij kunnen de S3 patronen je mogelijks helpen, je hebt er heel wat om uit te kiezen. Experimenteer en kijk wat het geeft. Als we willen dat dingen veranderen, zullen we immers iets anders moeten beginnen doen dan hoe we dingen altijd doen.

Hier komt een wervende introtekst over je nieuwsbrief, die mensen ertoe aanzet om zich in te schrijven en zo nieuwe artikels te ontvangen.

We store your data temporarily and with respect for your privacy. More info.